СОФИЯ БУЛ. ХРИСТО БОТЕВ 129 ТЕЛ. 0884 214 849 close ×
+

Уроци по Балканска музика

Балканската музика лесно се отличава от която и да е друга музика по света като мелодия и начин на изпълнение. 

По своето естество народната музика е такава, че не съдържа расизъм или предразсъдъци, тя просто докосва сърцето на слушателите и затова се възприема лесно от много хора.
Това, заедно с традицията, предадена ни от  източно православната църковна музика, спомага за лесното възприемане и усещането за нещо – познато и любимо. Пример за това е гръцката музика.

Сръбска музика
Турбо фолкът, който е познат у нас с наименованието “сръбско”, е музикален жанр, чиято  основа е фолклорната музика, появил се през 80-те години на XX век в бивша Югославия.

За  върхов момент в сръбската музика  се смятат 90-те години. Под влиянието на турбофолкът се създава идентичните поп-фолк в България и манеле в Румъния.
През 80-те години на миналия век „сръбското“ в България не е била разрешена музика, но това не е  пречило  да се слуша масово, като се е презаписвала от оригинални касети и се е разпространявала от човек на човек.
Със смяната на политическия строй, всяка музика става достъпна и въпреки появата на българска алтернатива, турбофолкът остава все така  популярен у нас.

Звукоизвличането при балканското пеене е едно от най-характерните и богати на гласови вибрации. Няма значение от коя балканска страна слушаме песен, специфичното при изпълненията е, че имат богати ниски тонове, кадифени вокали при средните тонове и тромпетово звучене при височините. Но това, което ни прави еднакви при пеенето на Балканите е голямата душевност, която влагаме при изпълненията. Тази душевност, която ни разграничава от другите народи като певци.

Цена на урок:

40 лв./50 мин.

Преподавател:

АТАНАС ПАЛЮШЕВ